Voor vrouwen die willen leven vanuit rust
/

                                 

 

Inspiratieblogs vanuit de Benedictijnse levenshouding


Terug naar overzicht

02-09-2016

Pelgrimeren

De zomervakantie gebruik ik vaak als een soort reflectiemoment.
Hoe is het afgelopen jaar verlopen?
Wat heb ik gedaan?
Ben ik hier tevreden over?
Wat wil ik anders gaan doen?
Hoe wil ik dit gaan bereiken?
Wat heb ik daarvoor nodig?

In het boek "Hunkeren naar rust" van journalist en schrijver Rick Timmermans las ik een soortgelijke manier. Rick is langs diverse Benedictijnse kloosters gegaan en heeft verschillende monniken geïnterviewd over het leven in een klooster. Aan het eiden van deze reis langs kloosters schrijft hij..
" Als een pelgrim na een mooie reis weer thuis is breekt een belangrijk moment aan. Hij heeft veel gezien en gehoord, heeft zich verwonderd, wijsheid opgedaan, mooie dingen geleerd, nieuwe inzichten gekregen. Wat houdt hij daarvan vast? Hij begint te vertellen, is avonden middelpunt van de belangstelling. Iedereen wil zijn foto's zien, zijn verhaal horen. Op momenten dat hij rustig is trekt hij zich terug in gedachten, beleeft hij de pelgrimage opnieuw. Alles is nu zo anders. De sfeer, de mensen, zijn gemoedstoestand, zijn geestelijke ontvankelijkheid. Langzaam verlies hij zijn enthousiasme en vervalt hij weer terug in oude patronen. Natuurlijk, dat is goed, maar houdt hij nog iets over? Kan hij iets van zijn pelgrimeren vasthouden en doorzetten? De juiste balans vinden is een langdurige zoektocht. In die zoektocht ontstaat steeds meer ruimte voor anderen. Meer gaan lijken op een monnik is meer een meer mijn blik richten op de ander en niet alleen op mijzelf. Als ik in balans ben, zie ik mijn eigen grenzen steeds scherper."

...Ook na mijn zomervakantie voel ik mij zo. De waarden vanuit de Benedictijnse levenshouding zorgen ervoor dat ik in balans blijf. Dat rust, stilte, ritme, langzaam, luisteren en tijd nodig zijn om te kunnen leven vanuit rust.

Ik wens jou ook een rustige nazomertijd toe!Terug naar overzicht