Voor vrouwen die willen leven vanuit rust
/

                                 

 

Inspiratieblogs vanuit de Benedictijnse levenshouding


Terug naar overzicht

28-11-2016

Kleinheid in grootsheid

Dit jaar heb ik een groot Benedictijnse klooster in Duitsland bezocht.
De bekende benedictijnse monnik en schijver Alselm Grun woont in dit klooster.
Iedere keer vind ik het bewonderingswaardig om de monniken te zien en horen zingen. Het heeft iets heiligs. Ik kan met enige jaloezie kijken naar hoe zijn rustig een dienst binnenwandelen, zonder haast, al hun werk te hebben neergelegd om 7 keer per dag de Psalmen te zingen. Minder jaloers ben ik op het tijdstip van de eerste dienst in dit klooster. Deze begint namelijk al om 05.05!
Maar hoe heerlijk lijkt het mij om, met een groep medelevensreizigers, mee te deinen op het ritme van de dag, te leven in saamhorigheid en een duidelijke roeping te hebben. Omdat het leven in klooster vaak wat achter de schermen plaatsvindt kan het leven in het klooster snel geromantiseerd worden. Ook ik maak het denk ik in mijn gedachten vaak iets mooier dan de werkelijkheid is. In het boek “Hunkeren naar Rust’ verwoord Abt Ab Langlet van de St. Benedictusberg daarover;

“Dat wij zo’n pakje aanhebben, dat heeft niets te betekenen. Een monnik is eigenlijk helemaal niets bijzonders. Een monnik is een mens als iedereen. Een mens zonder pretenties. Een mens die voor God staat en weet wat hij voor God waar is, in zijn kleinheid en in zijn grootheid. Benedictus schrijft in zijn Regel: ‘ Laat ze niet menen dat ze iets bijzonders zijn.” Je geeft wat je bent en je geeft wat je kunt en dat is heel wat en heel belangrijk, maar tegelijkertijd maar een vonkje van het geheel. Als je dat beseft, kom je tot de waarheid van jezelf en dat is een enorme stijging”

Toch blijf ik monniken en monialen zeer bijzondere mensen. In al hun eenvoud, rust, nederig, aandacht en standvastigheid stralen ze grootsheid uit.
Al zou ik maar iets van deze grootsheid kunnen uitstralen, dan heb ik mijn roeping gevonden.Terug naar overzicht