Als je stilstaat, zie je zoveel meer                 
                                 

Retraites 

Een retraite vindt meestal plaats in een mooie, rustige  omgeving met sfeervolle gebouwen waar veel natuur omheen ligt. Een retraite is een manier  om even stil te staan bij waar je voor leeft, wie je bent en wat jij belangrijk vindt in je leven. Maar ook om jezelf eens uit te dagen te ervaren wat een retraite met je kan doen. Even uit de hectiek van alledag stappen en tot rust komen. Even niets moeten, voor niemand zorgen, voor niemand denken, behalve jezelf.  Voor veel mensen is goed zorgen voor zichzelf een uitdaging, naast alle andere activiteiten in het leven, verplicht of niet verplicht. Tijd voor jezelf maken kan er dan snel bij inschieten.

Tijdens een retraite ben je met een groep, maar het gaat niet om de groep. Je bent er voor jezelf. We eten samen, er zijn een aantal (niet verplichte) momenten waarbij de groep samen kan komen, maar de rest van de retraite ben je op jezelf aangewezen en kun je je eigen momenten indelen zoals jij dat wilt. Tijdens de retraite gaat het niet om 'social talks', gaat niet niet om presteren, wat jij in het dagelijks leven doet, maar gaat het om gewoon te zijn. Om te zoeken naar wat er van binnen bij je leeft.  Een retraite brengt je meestal dichter bij jezelf. Je krijgt weer de focus waar je naar zocht, weet weer beter wat je belangrijk vindt in je leven, lukt het daarna beter om keuzes te maken en voel je je weer heerlijk opgeladen en uitgerust. 


Kloosterretraite 

Een kloosterretraite is een bijzondere ervaring. Je leeft met op het ritme van het klooster. Er zijn diensten waar je aan kunt deelnemen en deze eeuwenoude traditie kunt meebeleven. De maaltijden zijn vaak eenvoudig, maar heerlijk die soms worden opgediend door de monniken of de monialen zelf. In het klooster hangt een bijzondere sfeer. Een sfeer van stilte, van heiligheid, van eenvoud. Op de meeste plekken wordt niet of zachtjes gesproken. Hoe heerlijk kan het zijn om even niet met jan en alleman te hoeven praten en, met anderen, te genieten van de stilte en de rust. Bijna geen geluiden om je heen, geen prikkels die je constant afleiden. Als vanzelf zul je merken dat je langzamer gaat lopen. Je wordt je meer en meer bewust van het moment. Een kloosterretraite kan je dichter bij jezelf brengen en je een onvergetelijke ervaring bezorgen.


Kom tot rust door het ritme van het klooster

Binnen het klooster verloopt de dag binnen een vast ritme. Dagelijks op dezelfde tijdstippen komen de monniken of monialen bij elkaar voor het koorgebed. Dit worden getijden genoemd. Niet zoals de seizoenen van een jaar verschillen, verschilt ook het karakter van de ochtend van dat van de middag. Leven volgens een ritme helpt om overzicht en structuur te houden. Beter te kunnen leven in het moment omdat je weet dat alles op de dag aan de orde komt. Een ritme is helpen om stil te staan, om te zien wat er is. Wat vraagt er op dat moment aandacht van jou? Het ritme werkt rustgevend. Je komt tot rust door het ritme van het klooster.