Als je stilstaat, zie je zoveel meer                 
                                 

Bezinnings-retraite

Even alles achterlaten...die tekst staat op de site van Het Onze Lieve Vrouwen-bisdom te Heiloo. Dit is waar deze bezinning-retraite plaatsvindt. In een wereld vol drukte en bezigheden is het niet altijd makkelijk om een moment van rust en bezinning te vinden. Precies daar wil deze retraite je bij helpen: een paar dagen om op adem te komen en rust en stilte op je te laten doorwerken om je te bezinnen op wat aandacht van je vraagt. Bij bezinning is tijd en stilte nodig. Daarom is er tijdens deze retraite veel tijd gereserveerd voor jezelf. Wil je een boek lezen? Of wil je wandelen en veel tijd doorbrengen in de natuur of in de kapel om beter te kunnen denken? Wil je voornamelijk uitrusten en wat bijslapen? Het kan allemaal! De verschillende ruimtes, het buitenterrein en de drie kapellen, dragen bij aan de mogelijkheden voor bezinning. Om je bij het bezinnen te begeleiden, krijg je oefeningen en meditaties aangereikt. Ontmoeting: samen met anderen, die ook verlangen naar stilte en bezinning, beleef je dit weekend alleen, maar toch ook samen. 

Er zijn veel momenten van stilte, maar 's ochtends en 's avonds reserveren we tijd om ervaringen te delen, je vragen te stellen of gewoon te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. s' Avonds is er ook gelegenheid om 'Open Kaart' met jezelf en de anderen te spelen met behulp van het 'Open Kaart Spel' en om een bijzondere film te kijken in de gezellige bioscoopzaal op zolder. 


Wat houdt een bezinnings-retraite in?

Bezinnen betekent nadenken, opnieuw over iets nadenken. 'Bezint eer ge begint'  is een bekend spreekwoord. Eerst nadenken, dan pas doen. Bezinnen is soms nodig. Om even stil te worden om goed na te kunnen denken. Om dingen beter op een rijtje te kunnen zetten, om je gedachten op iets focussen, ergens een antwoord op vinden of alle voor- en nadelen voor een te maken keuze af te wegen. Bij bezinnen is het belangrijk dat er ruimte in je hoofd is. Vaak lukt dat niet in de drukte van alledag. Als je naar een plek gaat met minder afleiding, waar veel natuur en stilte is lukt het vaak beter om je te bezinnen. Dit kan in de natuur of tijdens een vakantie. Maar je kunt je ook bezinnen tijdens een bezinning-retraite. Deze retraite helpt je in het proces van bezinnen. Want het kan zijn dat het je niet lukt om een knoop door te hakken, om tijd te nemen om goed over iets na te denken of ruimte te vinden in je hoofd. Tijdens deze bezinningsretraite krijgt je handvatten aangereikt die je helpen om je te bezinnen. Dit zijn geen ingewikkelde oefeningen of theorieën, maar gewoon simpele voor de hand liggende manieren om je te focussen. Het hoeft ook niet over ingewikkelde thema's in je leven te gaan (kan soms wel) maar het kan ook gaan over hoe je meer rust in je leven kunt creëren of om na te denken over waar je meer aandacht in je leven aan wilt gaan schenken. Maar bezinnen kan ook inhouden dat je probeert om rust in je hoofd te creëren, door het in je hoofd stil te laten worden en te kunnen genieten van het moment. 

 

Programma

(Je bent vrij om de diensten van het OLV-biddom wel of niet te volgen) 

 • 7.15 uur Lauden 
 • 12.50 uur Middaggebed
 • 17.30 uur Vespers

 

Overige programmatijden: 

Donderdag 

Aankomst tussen 15.00 uur en 15.30 uur 

Middag: 15.30 uur - 16.30 uur } kennismaken, korte rondleiding in en om het gebouw 

Avond: ontmoeting en een film kijken in de bioscoopzaal 

Vrijdag

Ochtend: we gaan in gesprek met een non 

Middag: bezinningswandeling 

Avond: ontmoeting en 'Open Kaart-spel 

Zaterdag 

Ochtend: creatieve verwerkingsopdracht (je maakt op ambachtelijke wijze een persoonlijke tekst in een leren armband) 

Middag: afsluiting  

Praktische informatie

 

Kosten: (op basis van volpension) €225,- 

Aanmelden: uiterlijk 1 oktober 2018 • olvkerk
  olvkerk
 • ontspannen
  ontspannen
 • kloosterramen
  kloosterramen
 • Bijbel
  Bijbel
 • natuur
  natuur
 • olvbiecht
  olvbiecht
 • olvmaria
  olvmaria
 • wandeling
  wandeling
 • olvput
  olvput
 • kloosterkaarsen
  kloosterkaarsen
 • olvbeeld
  olvbeeld
 • kloostervenster
  kloostervenster
 • olvkerkje
  olvkerkje